På denne bloggen finner du alt du kan ønske deg av informasjon om treskjæring, utstillinger, og mer allment om kunst og håndverk. Her får du tips om hvordan du kommer i gang med treskjæring, hvordan du kan lære treskjæring fra TV eller på nettet, og hvordan du til slutt kan stille ut produktene dine på en god måte og få solgt dem. Selv for deg som ikke selv er aktiv som håndverker, tilbyr vi siste nytt om flotte utstillinger der du kan møte det beste av brukskunst og, hvis du er heldig, attpåtil møte på utøvende kunstnere og håndverkere.
Kom i gang med treskjæring
For å forstå mer av hva treskjæring egentlig går ut på, er det best å vite litt om de ulike måtene å skjære i tre på. Det er grovt sett fire forskjellige fremgangsmåter, som delvis også gjør bruk av ulike typer verktøy. Derfor er det viktig at du på et tidlig tidspunkt identifiserer den typen treskjæring du har lyst til å satse på, slik at du får tak i det rette utstyret med en gang. Det samme gjelder selvfølgelig eventuelle bøker eller videoer, eller annet materiale som du bruker til å lære deg håndverket. Mange starter opp med et lite kurs, og det kan også være riktig for deg, selv om dette må bli en individuell avgjørelse ut ifra egne behov og omstendigheter.
En type treskjæring som vel de aller fleste gutter og menn fortsatt har et forhold til er enkel spikking. Du bruker rett og slett en kniv til å skjære av biter av det emnet du jobber med. Som du sikkert har sett dersom du bare har prøvd å spisse en blyant med en kniv, etterlater denne arbeidsmåten tydelige merker i treet. Du får ikke en jevn eller pusset overflate uten merarbeid. Vær obs på at du ikke bør spikke med en hvilken som helst lommekniv. Mange er av dårlig kvalitet, og dette kan gå på sikkerheten løs. Husk at det viktigste av alt er å ha like mange fingre som du startet dagen med.
Figurskjæring med andre typer verktøy kan gi deg en mer jevn og «realistisk» overflate uten at du trenger å gå omveien om timevis med pussing. Likevel vil de fleste figurer som regel ha noen merker etter verktøyet, men du vil også ha mer presisjon og detaljer med i figuren du lager. Slike figurer kan også ta seg godt ut med maling eller lakk, men det er selvfølgelig viktig at også det gjøres med kvalitet i alle ledd.
Med slik avansert figurskjæring kan det også være aktuelt å ta i bruk maskinverktøy. Da kan du enkelt skifte ut ulike blad, bor, meisler, og så videre. Men på den annen side vil noen hevde at å snakke om håndverk egentlig betyr at ting skal gjøres for hånd, ikke med hjelp av maskiner. Det er ikke en kontrovers vi kan ta endelig stilling til her, men er vel egentlig noe som hver og en må finne ut av selv. Også de som gjør alt for hånd må noen ganger bite i gresset og bruke noe annet enn bare hendene, for eksempel når de skal brenne inn noe i emnet.
Relieff og geometrisk treskjæring
Et relieff er på en måte både to- og tredimensjonalt. Det har en flat bakside, men på fremsiden er bildet skjært til i tre dimensjoner. Denne stilen brukes ofte for å vise ulike scener, og henges ofte på veggen når det er ferdig. I hvor stor grad relieffet går i dybden i materialet vil variere. Også her er det mulig å bruke maskinverktøy, men som oftest blir mesteparten av arbeidet utført for hånd. Når du skal bygge opp relieffet ved å ta ut overflødig materiale kan litt maskinkraft være interessant for å få unnagjort den kjedeligste delen av arbeidet på en effektiv måte. Også her er det muligheter for å bruke lakk eller maling når skjæringen er ferdig.
Det finnes også en lignende metode som på norsk kalles for karveskurd – det engelske uttrykket «chip carving» forteller kanskje mer om hva det går ut på. Det handler altså om å bryte løs fliser fra emnet gradvis for å skape geometriske mønstre, som for eksempel trekanter, sirkler, eller hva det måtte være. Her er det bare fantasien som setter grenser. Karveskurd er nokså enkelt, og passer godt for nybegynnere, selv om vi vet at mange begynnere helst vil jobbe med noe annet. Det kan være fordi karveskurd krever en svært stor grad av presisjon, og dermed stiller store krav til håndverkerens konsentrasjon.
Treskjæringens historie
Treskjæring har en lang historie i Norge, noe vi kan verdsette når vi ser på for eksempel Osebergskipet fra 800-tallet som nå står på Vikingskipmuseet på Bygdøy i Oslo. I tillegg til de fantastiske treskjæringene på selve skipet, er det også mange av de andre gjenstandene som imponerer med spektakulært håndverk. Et eksempel er en vogn med fire hjul, med karmer som er finurlig dekorert med alle slags figurer i ulike scener som vi må anta er knyttet til gamle sagn og historier, og til datidens mytologi. Sledene som ble funnet med skipet er på sin side dekket med dekorasjoner som viser ulike dyr og forskjellige geometriske mønstre. Som mange vet var også selve vikingskipene skjært til med dragehoder i baugen.
Selv etter at vikingferdene tok slutt og kristendommen tok over, fortsatte treskjæring å være et sentralt håndverk i Norge. Det ser vi av måten de gamle stavkirkene fra middelalderen er dekorert på. Særlig i inngangspartiene er det rike utsmykninger og gjerne overdådige utskjæringer som må ha tatt årevis å gjøre ferdig. Sammen med vikingskipene er stavkirkene noe av det mest dyrebare vi har av kulturarv i Norge, og det er viktig at disse skattene tas vare på.
En skapergledens blogg
Dette er en blogg der vi hyller både det tradisjonelle og det kreative ved håndverket som treskjæring er. For å videreføre tradisjonene må vi ha mange nok håndverkere som holder på på tradisjonelt vis, og også noen innovative kunstnere som kan bringe treskjæringen videre i en ny tid.